Vatten och avlopp

Det är ytterst viktigt att avloppssystemet är i gott skick, annars kan det bli riktigt jobbigt. Problem som inte åtgärdas kan bli kostsamma och orsaka obehag i form av dålig lukt. Har du stopp i avloppet? Läcker det någonstans i rören eller behöver du hjälp med ett större arbete med avloppssystemet? Kontakta oss så hjälper vi dig med dina bekymmer. Vi har erfarenhet sedan tre generationer tillbaka.


I grund och botten handlar skötsel av avlopp om sunt förnuft. En del av sakerna som ska undvikas kan verka självklara, men förekommer fortfarande. Nedan har du nyttiga tips och råd på hur du kan förebygga eventuella skador.

Sanitetsprodukter

När det gäller sanitetsprodukter är det enkelt, det hör inte hemma i avloppet. Det är upplagt för att det ska bli stopp i avloppet. Alltså ska tamponger, bindor, örontops och liknande aldrig spolas ner. Detta kommer att orsaka problem med avloppet och miljön.

Kök

Det är viktigt att ta hand om feta rester från matlagning, som olja, margarin och smör på rätt sätt. Spolas dessa ner i köksbänken kommer det med stor sannolikhet att bildas proppar i rören som till slut orskar stopp, vilket kan göra köksbänken obrukbar. Det bästa är att samla det överblivna fettet i en behållare och kasta den i hushållssoporna.

Målning

Du ska aldrig hälla färg, spackel eller dylikt i avloppet. När det gäller penslar ska rengöra dem i en hink med vatten, inte i vasken. Vattnet kan du därefter hälla i en grushög så att färgen dräneras bort ordentligt.

Propplösare

Häll aldrig kaustiksoda/propplösare i avloppet. Kortsiktigt kan det ge en snabb effekt, men i det långa loppet kan det leda till långt värre problem, då kaustiksodan lägger sig som en glashinna i rören, utanpå fetterna. Detta kan bli en dyr och smärtsam historia som endast kan lösas med professionell hjälp då beläggningarna som skapas av detta fastnar längre ut i ledningen. Dessutom är kaustiksoda ett medel som kan orsaka frätskador på huden. Av den anledningen ska VVS-montörerna som ska arbeta med ditt avloppssystem alltid meddelas om det finns kaustiksoda i avloppet.

Kontakta oss via formuläret, alternativt ring oss på 070-326 43 71.